Ben Vanderweyden in de pers

Klik op de afbeelding om het artikel te openen.


Jazz Hoeilaart eert Toots Thielemans met staande ovatie voor Ben Vanderweyden Quartet - pitnieuws.be

DRUIVENFESTIVAL - Geen festival zonder jazz. Zaterdag liep GC Felix Sohie vol voor 'Thank You Toots'. Een schitterend concert in bijzijn van weduwe Huguette Tuytschaever-Thielemans. Het werd mede daardoor een heugelijke middag.

Met de innemende présence van BRT-coryfee Fred Brouwers die het Ben Vanderweyden Quartet introduceerde, wachtte ons hét concert van het Druivenfestival. Tussen al het fraais uit het repertoire van de grootmeester kwamen we te weten dat het geen toeval was dat uitgerekend dit quartet zich op het oeuvre van Toots Thielemans stortte met het oog op deze bijzondere hommage. Zo hebben alle leden ooit met hem op het podium of bij plaatopnamen samengewerkt. Thielemans was van veel muziekmarkten thuis. Zo mochten we de soundtrack van de films 'Turks Fruit' en 'Midnight Cowboy' aanhoren, maar ook werk van zijn hand voor TV-series als Sesamstraat, Baantjer en Witse, naast zijn onverslijtbare klassiekers als 'For my Lady' en 'Bluesette'.

Ovatie

Het Ben Vanderweyden Quartet wist de Thielemans-sound erg kundig te evoceren. Het leverde de hele cast een dubbel en dikke staande ovatie op. Iedereen was echt onder de indruk. En daar scoor je wat ons betreft hierdoor vijf sterren mee. Vier is al een topprestatie. De extra ster gaat naar de presentator, zeg maar gastheer van dit muziikaal aperitief met name Fred Brouwers. Presenteren is een vak en niet zomaar wat gewauwel tussendoor. Brouwers was adrem, gebald, uitermate boeiend, en bediende zich van een stem om een eeuwigheid naar te luisteren. Toots Thielemans waardig dus.

FOTO'S © Michel Van Mullem


Schitterende hommage aan jazzlegende Toots Thielemans, hij zou dit jaar 100 geworden zijn - Tienen Actueel


Toppers Hagelandse Jazz-scène samen in De Kruisboog - Tienen Actueel 


Ben Vanderweyden Quartet - Rootsville


Unknown Toots Thielemans number found in VRT archive - VRT Nieuws


Ben Vanderweyden voor Toots Thielemans in Koninklijke Munt - Nieuwsblad


Terug naar Toots (VRT Bigband) - RandKrant